Γ. Στουρνάρας: Μεταρρυθμίσεις τώρα - Να μην χαθεί η ευκαιρία

Στην ανάγκη να μην χαθεί η ευκαιρία για την Ελλάδα κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον Ελληνικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, “οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη και είναι κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές πρότυπο διατηρήσιμης ανάπτυξης».

«Η παρούσα συγκυρία, όπου τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας αρχίζουν και διαφαίνονται, αποτελεί και το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όπου η αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος και η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης δεν επέτρεψαν στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν να αποτυπώσουν τα πραγματικά τους οφέλη στον καταναλωτή, στις επιχειρήσεις και στις αγορές. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί”, σημείωσε.

“Οι ενδείξεις στις οποίες αναφέρθηκα είναι πράγματι ενθαρρυντικές” πρόσθεσε. “Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούν επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. Αντίθετα, χρειάζεται τώρα μεγαλύτερη επιμονή και συνέπεια. Η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει συνέχιση και επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για τη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου”.

Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, θα πρέπει να στοχεύει:

  • στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών
  • στην εξάλειψη των περιττών και στρεβλωτικών κανονισμών
  • στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων
  • Ο κ. Στουρνάρας έκανε μια εκτενέστατη ανάλυση σχετικά με την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και τα περιθώρια ανάπτυξής της επισημαίνοντας ότι “ο ρόλος της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων είναι θεμελιώδης για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και για την ελληνική οικονομία ευρύτερα”.

    Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των εξαγωγών, σημειώνοντας ότι, “παρά την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές υπολείπονται του επιπέδου που θα αναμενόταν, με βάση τις ιστορικές συσχετίσεις μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών”.