Mοσκοβισί: Κανείς δεν τάσσεται υπέρ μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους

Μόνο με την συνεργασία της ελληνικής πλευράς και των εταίρων θα μπορούσε να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό πρόβλημα, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, προειδοποιώντας να μην τεθούν σκληροί όροι στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ληφθεί για την απομείωση του ελληνικού χρέους, χρειάζονται μεσοπρόθεσμες καθώς και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε και την ελπίδα του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη Δευτέρα, επισημαίνοντας, πως πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα βιώσιμο σταθερό κρατικό προϋπολογισμό, μια οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά με αυτή την κρίση. Άλλωστε η ανεργία βρίσκεται σήμερα πάνω από το 20%, στη νεολαία μάλιστα πάνω από το 50%, ενώ και η λιτότητα δεν μπορεί να είναι για πάντα το πρότυπο.

“Κανείς δεν τάσσεται υπέρ μίας νέας διαγραφής χρέους, καθώς αυτή δεν είναι η λύση, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το χρέος, ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει συμβάλει σε αυτό, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί”, υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Όσον αφορά το εάν ο Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Νομισματικό Ταμείο για την Ευρώπη, ως άλλος “αντίποδας” για το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα δημιουργίας “αντίποδα”, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία. “Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό θα απαιτούσε βέβαια αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, και αυτό σήμερα θα ήταν πολύ φιλόδοξο», ανέφερε ο ίδιος.