Τα μέτρα-αντίβαρο που θα επανεκκινήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης φέρεται να απασχόλησαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις της κυβέρνησης και να επέλθει ένας συμβιβασμός ώστε να κληθούν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση.
Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει οριακές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα), φόρων εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) του ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών. Πλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και ο χρόνος που απομένει όλο και λιγοστεύει καθώς απομένουν μόλις 5 ημέρες για την συνεδρίαση του Eurogroup ΄που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος λειτουργεί ως ειρηνοποιός μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να επέλθει ένας ανώδυνος συμβιβασμός και να κλείσει η αξιολόγηση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάσιελμπλουμ πως είναι χαμένη υπόθεση το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ο κ. Μοσκοβισί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ολλανδό ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Ευκλέιδη Τσακαλώτο δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.
Στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ενώ σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο: «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κύριο Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα».
Ο Πρωθυπουργός από πλευράς του υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών, όπως ανέφερε και δήλωσε πως η Επιτροπή θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος στη δημιουργία αυτού του μετώπου.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ελπίζει σε μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να δομολογηθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Πάντως οι δανειστές δεν μετακινούνται από τις απαιτήσεις τους για πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019 τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα και τα οποία θα προέλθουν από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ και από την μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Μάλιστα, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε στο Ταμείο και μάλιστα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι τα ευρωπαϊκά στοιχεία είναι αξιόπιστα, θέτοντας, ουσιαστικά το Ταμείο προ των ευθυνών του.
Νωρίτερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είχε δηλώσει πως «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη». Ωστόσο, η εμμονή του ΔΝΤ στις δικές του προβλέψεις, συνοδεύεται μάλιστα από μία κίνηση ευθείας αμφισβήτησης όχι μόνο των ελληνικών στοιχείων αλλά ενδεχομένως και των κοινοτικών, δεδομένου ότι η Eurostat βάζει τη σφραγίδα της στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Μάλιστα, το ΔΝΤ έστειλε τον δικό του άνθρωπο να παρακολουθήσει τις συνομιλίες της ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat στο πλαίσιο της συλλογής στοιχείων για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.