Διαπραγμάτευση με «όπλo» τα στοιχεία της Eurostat - Αλ. Τσίπρας: Φτάνει πια η λιτότητα

Η λιτότητα πρέπει να τελειώσει είπε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Επίτροπο επανέλαβε ότι η συζήτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, ωστόσο διευκρίνισε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την ύπαρξη νέων μέτρων λιτότητας.

“Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης” σημείωσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι “είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας, να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών”. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Eurostat, καθώς οι προβλέψεις της για το 2017 και 2018 κάνουν λόγο για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση, καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να αναγνωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν απέχουμε πολύ από μια λύση, οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε». Παράλληλα, εστίασε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και στις προβλέψεις της Κομισιόν έως και το 2018, τονίζοντας ότι «όποιες και αν είναι οι αποφάσεις, θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά νούμερα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2016 υπήρξε υπεραπόδοση, καθώς, αν και είχε εκτιμηθεί ότι θα ήταν μια χρονιά ύφεσης, τελικά επετεύχθη ανάπτυξη 0,3%, ενώ οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2017 και το 2018 δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει μια ικανοποιητική ανάπτυξη.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το επικείμενο Eurogroup, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές και εξήγησε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να εργαστεί μαζί της και επιθυμεί οι Έλληνες να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας.

«Δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας», τόνισε με νόημα και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική και στη συνέχεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Καταλήγοντας ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «αυτό που εμείς θέλουμε είναι να έχουμε μια Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη στην καρδιά της Ευρωζώνης» και τόνισε ότι όλοι πρέπει να δώσουν θετικά μηνύματα.