Κόφτης προσδοκιών από Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters παραπέμποντας με αυτές τις δηλώσεις σε μια συμφωνία στο απώτερο μέλλον…

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Η σχετική, λιτή ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της 2ης αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνουν δηλαδή απλά και μόνο συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο, να ληφθούν αποφάσεις.

Τo κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup στα αγγλικά:

«The Eurogroup will take stock of the ongoing implementation of Greece’s macroeconomic adjustment programme, focusing on plans to carry forward the second review of the programme. Reviews are carried out by the staff of the European Commission, the European Central Bank, the European Stability Mechanism and the International Monetary Fund».

Δεν… επείγει το χρέος

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε ωστόσο και σε δηλώσεις σχετικά με το ελληνικός χρέος, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι η κατάσταση χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί “οξεία κρίση” (“acute crisis”), προσθέτοντας ότι μια ανασκόπηση γύρω από το θέμα επίσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.