Παζάρια για τον πάτο - Αφορολόγητο στα 5.900€

Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το αποτέλεσμά είναι καθοριστικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που όσο η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ αναλυτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τον κίνδυνο αβεβαιότητας και αστάθειας.

Οι δανειστές ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, προκαταβολική νομοθέτηση για την μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 €, την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και την υιοθέτηση όλου του σκληρού πακέτου για τα εργασιακά.

Με την καθίζηση του αφορολογήτου, στα 5.900 € και την αλλαγή συντελεστών (όπως υποδεικνύει το ΙΜF) θα αποδοθούν στα ταμεία 1% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, και επιπλέον 1% του ΑΕΠ – άλλα 1,8 δισ. ευρώ στο διάστημα 2018 – 2019 αντιστοίχως.

Ωστόσο, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα έχει ως επίπτωση την περαιτέρω μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η μείωση του αφορολογήτου στα 5.900€ θα σήμαινε για τον φορολογούμενο:

✔ Φόρο 421€ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με δεκατέσσερις μισθούς).

✔ Φόρο 491€ σε συνταξιούχους ή δημοσίους υπαλλήλους (με δώδεκα μισθούς).

Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις μεταφράζεται σε:

✔ – 30% στις συντάξεις.

Οι Ευρωπαίοι διαρρέουν πως η ελληνική πλευρά έδωσε την εντύπωση ότι τα μέτρα αυτά είναι διαπραγματεύσιμα, ενώ ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή σε τοποθέτηση του του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε να απορρίπτει κατηγορηματικά τα μέτρα, πετώντας το μπαλάκι στο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ασκώντας νέα κριτική για τους λανθασμένους υπολογισμούς και επισημάνσεις του Ταμείου, ιδίως στον φόρο εισοδήματος και τις συντάξεις.

Πάντως, η σύντομη επάνοδος του κουαρτέτου δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον «όχι σήμερα – αύριο» όπως αναφέρουν πηγές των δανειστών. Οι πόρτες όμως δεν έχουν κλείσει οριστικά. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος άλλωστε χθες είπε ότι : «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα». Σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση, το θέμα θα συζητηθεί στις 20 Φεβρουαρίου, στο Eurogroup.