Mr "Grexit": Το χάλι της Ελλάδας είναι χρόνιο και θα συνεχιστεί

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα στην περίπτωση που αποχωρήσει από το πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως τις περιγράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter.

Μιλώντας στο Bloomberg , ο άνθρωπος που εφηύρε τον όρο “Grexit” τόνισε ότι η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό χωρίς την υποστήριξη του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ είναι εσωτερικά διχασμένο, διαφωνεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι διαφωνούν με την Ελλάδα, η οποία είναι εσωτερικά διχασμένη», σημείωσε Buiter, προσθέτοντας ότι είναι ένα χρόνιο χάλι το οποίο πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσει και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης θα παραταθούν οι συνθήκες ασφυξίας στη ρευστότητα, μέχρι στο τέλος η Ευρώπη να κάνει τις συνηθισμένες παραχωρήσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιβιώσει για ένα με δύο χρόνια ακόμα.

Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi σημείωσε πως το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό θα εμφανιστεί τον Ιούλιο, αλλά μπορεί να υπάρξουν εγχώριες εξελίξεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες.