"Αγώνας" Ντάισελμπλουμ για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση

Μια γενική κουβέντα για την πορεία της αξιολόγησης και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στο Euro Working Group της Πέμπτης.

Όσο για το θέμα της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, αυτό δεν πρόκειται να απασχολήσει τη συνεδρίαση, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι εργασίες στις Βρυξέλλες γίνονται με “deadline” την 20η Φεβρουαρίου, όταν θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος αυτού του Eurogroup είναι να προκύψει κάποια πολιτική συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ή να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία που θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα, με εντολή να κλείσει η αξιολόγηση σε λίγες ημέρες.

Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.