Γερμανός οικονομολόγος: Η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή δεν συμφωνούν οι δανειστές

Στην ασυμφωνία των δανειστών επικεντρώνεται η δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση εκτίμησε ο ‘Αντριου Βατ, ερευνητής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΙΜΚ) του Ντίσελντορφ, στην εφημερίδα Νeues Deutschland.

Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή του Βερολίνου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός οικονομολόγος εξήγησε ότι «ο Σόιμπλε προφανώς πιστεύει ότι, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμείνει, μπορούν να απαιτηθούν περισσότερα από την Αθήνα».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα δεν πιστεύουν στο Βερολίνο ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί λόγω του θέματος αυτoύ και επιπλέον ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να προσπαθήσει να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως φάνηκε το καλοκαίρι του 2015.

Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο κ. Βατ ο οποίος εκτίμησε ότι «εάν το προσπαθούσε πραγματικά θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο» και πρόσθεσε ότι «στο τέλος, θα γίνει ξανά ένας συμβιβασμός με τον οποίον όλες οι πλευρές θα βγουν ασπροπρόσωπες. Δυστυχώς αυτός ο συμβιβασμός δεν θα βοηθήσει πιθανόν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια προοπτική για να μπορέσει επιτέλους να ανακάμψει και πάλι η οικονομία της».