Μυστήριο με το "τρίγωνο της φωτιάς" Σόιμπλε-Τόμσεν-Τσακαλώτου

Ένα έντονο παρασκήνιο σχετικά με την αξιολόγηση διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες, το οποίο περιστρέφεται γύρω από το “φλεγόμενο τρίγωνο” (λόγω και των τεταμένων σχέσεών τους κατά το πρόσφατο παρελθόν) Σόιμπλε-Τόμσεν-Τσακαλώτου.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Την είδηση μετέδωσε ως αποκλειστικότητα το cnn.gr και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από ανώνυμη πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” .

Σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία η οποία θα παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου στο εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Ωστόσο, όταν το μέσο απευθύνθηκε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μάθει πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε απάντησε: «Το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο με το ΔΝΤ. Δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο συγκεκριμένων συναντήσεων».

Το “μυστήριο” με τον Τσακαλώτο

Αυτό ωστόσο που δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια από καμία πλευρά είναι γιατί δεν παρέστη στη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προσεκλήθη, έντονες όμως είναι και οι φήμες ότι απέρριψε την πρόσκληση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συνάντηση με τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν, πληροφορία που προκάλεσε την κατηγορηματική διάψευση από πλευράς γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει: «Δεν υπάρχει σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ούτε είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε συστηματική ανταλλαγή με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ».