Ελληνική κρίση, ξανά; Τα 5 σενάρια για την Ελλάδα: Μνημόνιο, εκλογές, Grexit...

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse αναλύει τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και αναρωτιέται: Ελληνική κρίση, ξανά;

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει περαιτέρω μέτρα και αν δεν υπάρξουν πρόσθετες διευκρινήσεις για ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Σύμφωνα με την τράπεζα υπάρχουν πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα στο επόμενο διάστημα, τα οποία παραθέτει με σειρά πιθανότητας, τονίζοντας ότι αυτά τα σενάρια θα πρέπει να παρέχουν έναν οδικό χάρτη για τους επενδυτές.

Τα πέντε σενάρια για την Ελλάδα:

“1ο σενάριο: Γρήγορη λύση (τις επόμενες ημέρες)

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να υπάρξει συμφωνία, προτείνοντας σειρά μέτρων που θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά από τους πιστωτές. Αν στις 6 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του ΔΝΤ γίνουν δεκτά τα μέτρα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. Αυτό, κατά την ελβετική τράπεζα, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (μετά το 2018). Η ανάλυση βιωσιμότητας τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και  μπορέσει να ενταθεί στο QE.

2ο σενάριο: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος 

Οι απόψεις διίσταντο ανάμεσα στο ΔΝΤ, τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση. Οι Έλληνες θέλουν λιγότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και θα προτιμούσαν ένα μικρότερο στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα. Το ΔΝΤ θα ήθελε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Τέλος, οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά “αδιάφοροι” όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, θέλουν τη μικρότερη δυνατή ελάφρυνση χρέους και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουν το κενό της βιωσιμότητας του χρέους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν, χωρίς κόπο, σε σύντομο χρονικό διάστημα . Έτσι, η απόφαση μπορεί τελικά να μεταφερθεί τον επόμενο μήνα ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφωνίες δεν είναι πολύ έντονες.

3ο σενάριο: Μικροπολιτική (Ιούλιος)

Αυτό το σενάριο αφορά την επανάληψη των γεγονότων του 2015, όταν η αντιπαράθεση ώθησε την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας, με την ελπίδα να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε για την Ελλάδα και δημιούργησε αβεβαιότητα και συνέχιση της ύφεσης. Είναι δύσκολο να επαναλάβει η Ελλάδα σκόπιμα αυτή τη στρατηγική, αλλά θα μπορούσε εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

4ο σενάριο: Πρόωρες εκλογές (πριν από το καλοκαίρι)

Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, εφόσον δεν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι βουλευτές διαφωνούν με αυτή την προοπτική, καθώς ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες μπορεί να στοιχίσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο: οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ισχυρή προτίμηση στην κεντροδεξιά παράταξη (Νέα Δημοκρατία). Όπως και να ‘χει, οι εκλογές θα ήταν ένας τρόπος για να εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντισυστημικό κόμμα, με στόχο και ελπίδα να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε ένα (όχι πολύ) μεταγενέστερο στάδιο. Από την άποψη της αγοράς, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικές, βραχυπρόθεσμα, αλλά εκτιμούμε ότι η πιθανή νίκη της Κεντροδεξιάς θα εθεωρείτο μάλλον θετική έκβαση μεσοπρόθεσμα.

5ο σενάριο: Grexit; 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε ότι μια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, επαναφέροντας έτσι τη συζήτηση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Έχουμε μιλήσει για το θέμα αυτό στο παρελθόν και πιστεύουμε ότι δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ – ουσιαστικά, είναι ήδη επιζήμιο για τη χώρα να συζητείται κάτι τέτοιο. Η αντίδραση ήταν έντονη στις δηλώσεις Ξυδάκη και ξεκάθαρα δεν τις υποστηρίζει κανείς στη Βουλή, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα.

Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο, αλλιώς υπάρχουν αρκετές άμεσες άλλες ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση, πιθανότατα γύρω από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Eurogroup – αν και ένα έκτακτο Eurogroup δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η 17η Ιουλίου (ή η 20ή) θα ήταν το “σκληρό” deadline, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον Ιούλιο του 2015, μην μπορώντας να αποπληρώσει τα χρέη χωρίς την επιπλέον βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης. Υπάρχουν και νωρίτερα μεγάλες υποχρεώσεις, στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Απρίλιο – αλλά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει οικονομικό περιθώριο να τακτοποιήσει αυτές τις υποχρεώσεις της».