Την χειρότερή της επίδοση μετά και τον Σεπτέμβριο του 2015, σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιανουάριου του 2017, λόγω και των αποτελεσμάτων των απροσδόκητων σφοδρών χιονοπτώσεων που υπέστησαν οι Έλληνες κατασκευαστές στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit, ο προσαρμοσμένος εποχικά δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ(Purchasing Managers’ Index) διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2016, σημειώνοντας τη δυσμενέστερη επίδοση των τελευταίων 16 μηνών. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να υποχωρούν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Οι εταιρείες κατέγραψαν σημαντική μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, για πέμπτο συνεχή μήνα.
Αποτέλεσμα της έντονης μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ήταν η ύφεση που ώθησε τις εταιρείες σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Σε ότι αφορά τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών, με τις εταιρείες ωστόσο να μειώνουν τις τιμές πώλησης.
Σε πλήρη εναρμόνιση με την τάση που επικρατεί ως προς τις νέες εργασίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών περιόρισαν τα επίπεδα παραγωγής στο ξεκίνημα του 2017, καθώς ορισμένες εταιρείες επεσήμαναν τις πυκνές χιονοπτώσεις ως τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στη μείωση. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν περαιτέρω.
Έχοντας να αντιμετωπίσουν μειωμένους όγκους νέων εργασιών, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους, επεκτείνοντας την τρέχουσα τάση, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν περαιτέρω τα επίπεδα στελέχωσης, συνδέοντας την υποχώρηση αυτή με τις προσπάθειες μείωσης κόστους.
Οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρόλ’ αυτά, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ασθενέστερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική αύξηση του κόστους εισροών την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, χάλυβα, καφέ και θερμοπλαστικών υλικών, συνέβαλαν στη γενική αύξηση των τιμών εισροών. Ωστόσο, οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στον τομέα ώθησαν τις εταιρείες στη μείωση των τιμών πώλησης.
Μετά τη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών αγαθών περιορίστηκε στο ξεκίνημα του 2017. Η ασθενέστερη ζήτηση, τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ορισμένοι από τους λόγους τους οποίους συνέδεσαν οι εταιρίες με τη μείωση των αγορών προμηθειών. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών περιορίστηκαν σε σημαντικό ρυθμό.