Ο Τραμπ επιτίθεται στη Γερμανία για ευρώ και TTIP - Αντίδραση Μέρκελ, οργή Τουσκ

Σε μια ανοιχτή κόντρα με αιχμή τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. -ΗΠΑ εξελίσσονται οι δηλώσεις του συμβούλου  του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος, σε συνέντευξή του στους Financial Times, έκανε λόγο για “εκμετάλλευση” από πλευράς Γερμανίας των εμπορικών της εταίρων μέσω του ευρώ και της TTIP (σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων διατλαντικών συναλλαγών).

Ο κ. Ναβάρο, ο οποίος είναι  επικεφαλής του νεοσύστατου συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου, δήλωσε ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους κύριους εμπορικούς εταίρους της, ανάμεσα στους οποίους και τις ΗΠΑ.

«Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP (σ.σ.: το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων διατλαντικών συναλλαγών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο) ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο ‘deutsche mark’ (γερμανικό μάρκο) που είναι ευρέως υποτιμημένο», δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής ενός νέου Συμβουλίου Εμπορίου στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ναβάρο χαρακτήρισε τη Γερμανία ως ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και ανακήρυξε τις συνομιλίες για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (TTIP), «νεκρές».

Συγκρατημένη αντίδραση Μέρκελ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ναβάρο ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα, λέγοντας πως η κυβέρνησή της ανέκαθεν ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

«Δεν θα το σχολιάσουμε», δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας όταν της ζητήθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις Ναβάρο.

Να σημειωθεί ότι το ευρώ, το οποίο σημείωνε ήδη ελαφρά άνοδο έναντι του δολαρίου, επιτάχυνε τον ρυθμό του λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου των FT, το οποίο περιείχε τις δηλώσεις του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Γύρω στις 14:10 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του ευρώ ήταν 1,0763 δολάριο (έναντι 1,0695 δολάριο χθες το βράδυ), ενώ πριν από τις δηλώσεις αυτές κυμαινόταν γύρω στο 1,0710.

Οργισμένη αντίδραση Τουσκ

Σε αντίθεση όμως με τη γερμανική καγκελαρία, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος σε μακροσκελή ανακοίνωσή του κάλεσε την ΕΕ «να μην υποκύψει» στον Τραμπ και και να ορθώσει ανάστημα για την αξιοπρέπειά της.

Στην ανακοίνωση του ο Τουσκ σημείωσε: «Ας επιδείξουμε την ευρωπαϊκή περηφάνια μας. Εάν κάνουμε οτι δεν ακούμε τις λέξεις και δεν βλέπουμε τις αποφάσεις που στοχεύουν κατά της ΕΕ και του μέλλοντός μας, ο κόσμος θα σταματήσει να βλέπει την Ευρώπη ως το ευρύτερο σπίτι του. Το ίδιο επικίνδυνο είναι ότι οι διεθνείς μας εταίροι θα σταματήσουν μας σέβονται. Αντικειμενικά μιλώντας, δεν υπάρχει λόγος γιατί η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα πρέπει να υποκύψουν σε εξωτερικές δυνάμεις και τους ηγέτες της. Γνωρίζω ότι στην πολιτική δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του επιχειρήματος περί αξιοπρέπειας, καθώς συχνά οδηγεί σε συγκρούσεις και αρνητικά συναισθήματα. Όμως σήμερα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να υποστηρίξουμε την αξιοπρέπειά μας. Την αξιοπρέπεια μια ενωμένης Ευρώπης, ανεξάρτητα εάν συνομιλούμε με τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ ή την Τουρκία. Γι΄αυτό ας έχουμε το κουράγιο να είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας, αυτά τα οποία έχουν κάνει την ήπειρό μας το καλύτερο μέρος της Γης. Ας έχουμε το κουράγιο να εναντιωνόμαστε στη ρητορική των δημαγωγών, που υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση είναι προς το συμφέρον των ελίτ και ότι εξαιτίας αυτού οι καθημερινοί άνθρωποι μόνο υποφέρουν, που υποστηρίζουν ότι τα κράτη μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα μόνα τους παρά μαζί».

Επίσης προχώρησε και σε αντίστοιχες αναρτήσεις στο Twitter:

“Πρέπει να θυμηθούμε ξεχασμένες αλήθειες: Η Ευρώπη ενωμένη να αποφύγει μία ακόμη ιστορική καταστροφή. Οι καιροί της ευρωπαϊκής ενότητας είναι οι καλύτεροι καιροί για την Ευρώπη” (We must remember forgotten truths: Europe united to avoid another historic catastrophe. Times of European unity best times ever).

“Ενωμένοι επιβιώνουμε, διχασμένοι, διαλυόμαστε. Το γράμμα μου για το μέλλον της Ευρώπης των 27”. (United we stand, divided we fall. My letter on the future of the EU of 27) http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/01/31-tusk-letter-future-europe/ .