Μήνυμα από Βρυξέλλες: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μόνο με συμμετοχή του ΔΝΤ

Την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι δυνατό να συμφωνηθεί έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όμως με την προϋπόθεση της πλήρης συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα θέματα που θα απασχολήσουν το αυριανό Eurogroup ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιπροσθέτως, παρατήρησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορεί να επιτευχθεί έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον χαρακτήρισε καλό σημείο εκκίνησης την επιστολή στους θεσμούς που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και καταγράφει τις σκέψεις της κυβέρνησης ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις. Τα ζητήματα που απασχολούν τους θεσμούς είναι από την μία οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και αφορούν τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Ενδέχεται στις συζητήσεις, να ληφθούν υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 και ίσως του 2017.

Το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης κατέστησε σαφές ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από το Μάρτιο ξεκινούν μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία.