Επιστολή (χωρίς μέτρα) Τσακαλώτου στους Θεσμούς: Θα σας τα πω από κοντά
Θα σας πως από κοντά ποια μέτρα προτείνουμε, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή που απέστειλε στους Θεσμούς, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι έτοιμο να προσέλθει στο Eurpgroup της 26ης Ιανουαρίου για να παρουσιάσει προτάσεις για συγκεκριμένα νέα μέτρα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να κλείσουν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη ενημερώσει τους Θεσμούς για το ζήτημα με σχετική επιστολή, στην οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα που επεξεργάστηκε και προτίθεται να βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα τα παρουσιάσει στους δανειστές δια ζώσης.
Στο κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει μια θετική απόφαση για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με σαφή προσδιορισμό της ημερομηνίας, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό εκτυλίσσεται ένα εργώδες παρασκήνιο με επαφές, συναντήσεις και διαβουλεύσεις.
Η κυβέρνηση προτίθεται να συμφωνήσει στην επιβολή μέτρων από το 2018 και μετά, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», θα περιγραφούν κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.
“Μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018”, λέει ο Ε. Τσακαλώτος και επιμένει:
“Ωστόσο, όλες οι νέες εξελίξεις στην οικονομία (ανάπτυξη, έσοδα κ.λπ.) διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά.
Στις προτάσεις της κυβέρνησης προς στους δανειστές περιλαμβάνεται και η πρόταση το 1% του πλεονάσματος να πάει για μείωση φόρων και εισφορών, για την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανάπτυξης και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Για να ενισχύσει την αναγκαιότητα του μέτρου υπογραμμίζει δε ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα.
Επίσης, η σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μηχανημάτων POS σε 200.000 επαγγελματίες.
Και ακόμη η εντατικοποίηση των ελέγχων για το χτύπημα της φοροδιαφυγής που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Θυσία και το αφορολόγητο
Παρά την προσπάθεια του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου να μαζέψει τα απόνερα της δήλωσής του σε συγκέντρωση στα Τρίκαλα ότι το αφορολόγητο είναι διαπραγματεύσιμο, με νέα δήλωση, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
Η νέα μείωση θα πλήξει ακόμη και όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές από 660 και πάνω.
Ωστόσο, η νέα μείωση του αφορολόγητου δεν είναι το μόνο δυσμενές μέτρο που συζητά η κυβέρνηση. Στο τραπέζι τίθενται ακόμη η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.