Σκωτσέζικο ντους από Σόιμπλε: Τώρα δεν εγκρίνει νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Για ακόμα μια φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλάζει γνώμη για την οικονομία της Ελλάδας, διαμηνύοντας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε η Βουλή της χώρας του θα ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, τώρα ο Σόιμπλε αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλάζοντας τη στάση του 180 μοίρες.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε καταστήσει σαφές ότι η Τράπεζα δεν θεωρεί κανένα χρέος ως «μη βιώσιμο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι εάν αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν τηρεί αυτά που έχει συμφωνήσει, τονίζοντας ότι από το 2010 η οικονομική στήριξη της Ελλάδας βασίζεται στις “πλάτες” του ΔΝΤ.

Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα κάνει προσπάθειες για να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρά την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.