Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ

Η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και τα νέα στοιχεία για το ύψος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αποκαλύψει τα επόμενα βήματά του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μη λήψη νέων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το QE έχει λάβει παράταση ως τον Δεκέμβριο του 2017, με μείωση του μηνιαίου όγκου των αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ, από 80 δισ. ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα πρότινος. Από την συζήτηση θα απουσιάζει η Ελλάδα καθώς η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνδυάζεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι δεν θα ληφθούν σήμερα νέα μέτρα και εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα εξετάσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων πριν από τα τέλη του 2017 και δεν θα το τερματίσει πριν προχωρήσει αρκετά το 2018.