"Κόφτης" και μετά το 2018 στο βωμό της αξιολόγησης- Φέρνει νέους φόρους & μειώσεις στις συντάξεις

Νέα δυσάρεστα σενάρια για σκληρά μέτρα έρχονται στο προσκήνιο εφόσον η κυβέρνηση κάνει πράξη την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018 στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ που ζητά διακαώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και μειώσεις σε κύριες συντάξεις.

Μείωση του αφορολόγητου ορίου

Στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018 τοποθετείται η μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το ΔΝΤ επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ από 8.636 που ισχύει σήμερα. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του ΔΝΤ, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις ενώ στην δίνη των αυξήσεων ενσωματώνονται και όσι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο μισθωτό και συνταξιούχο θα μειωθεί στα 1.100 ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει ότι όσο ο ίδιος παραμένει υπουργός Οικονομικών νέα μείωση του αφορολογήτου δεν θα περάσει.

Ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρει η Ημερησία για την περίπτωση που το αφορολόγητο προσγειωθεί στις 5.000 ευρώ:

• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με πραγματικά ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν είτε για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους είτε θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Επίσης όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δουν το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 880 ευρώ. Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και κατά συνέπεια η εισοδηματική απώλεια. Επίσης μισθωτοί με ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις 800 ευρώ τον χρόνο.

Αύξηση ΦΠΑ από το 13% στο 14%

Μια ενδεχόμενη αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση στον μεσαίο ΦΠΑ θα επιφέρει σημαντικές ανατιμήσεις σε:

• βασικά είδη διατροφής, όπως τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποίιας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά,

• φαρμακευτικά προϊόντα,

• είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής,

• λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης,

• υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση

Στο στόχαστρο θα τεθεί και η κατάργηση της έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.