Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών έληξε το Euro Working Group την Πέμπτη, καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο προκύπτει πως όλες οι πλευρές εμμένουν -για την ώρα- στις θέσεις τους. Η Ελλάδα αποκλείει τη νομοθέτηση από τώρα μέτρων για μετά το 2018, η Κομισιόν εμμένει σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του επαναλαμβάνει πως εάν οι στόχοι των πλεονασμάτων παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν και εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επαφές που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η περαιτέρω προσέγγιση των θέσεων στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τα ενεργειακά θέματα, προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Πάντως, όλα δείχνουν ότι ο αρχικός στόχος επίτευξης πολιτικής συμφωνίας μέσα στον μήνα απομακρύνεται οριστικά και πλέον οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο μεθεπόμενο Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.
Mετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, o Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του τόνισε για την ανάγκη ταχύτατης επίλυσης του θέματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γενικότερα της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης. «Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και το γοργόν και χάριν έχει», υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως αναφορικά με το ΔΝΤ «πάντα προσπαθούμε να επιτύχουμε μία συλλογική θέση που να εμπλέκει το ΔΝΤ», καθώς αυτό είναι απαραίτητο για ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και τόνισε ότι «το Ταμείο πρέπει να δει τη θέση του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι μένουμε από χρόνο. Ο χρόνος έχει σημασία και οι Έλληνες θέλουν λύση για να έχουν ένα καθαρό διάδρομο μπροστά τους. Δεν είναι δίκαιο να λέμε ότι ξεμένουμε από χρόνο».
Τα ανοικτά και επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης που αναφέρθηκαν στο EWG και στα οποία πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα ενέργειας.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εάν δεν μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, για το 2018. Παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του γύρω από το ελληνικό ζήτημα, δημοσιοποιώντας εκθέσεις του για την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κ. Τζ. Ράις, οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, παραπέμποντας στο πρόσφατο άρθρο του Πολ Τόμσεν. Παράλληλα, ο κ. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το σενάριο που επεξεργάζεται η Αθήνα για επέκταση του «κόφτη» δαπανών καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει deadline και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ θα μετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος απάντησε «παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη».