Έως και 20% η "προσωπική διαφορά" στις συντάξεις - Κίνδυνος για "κόφτη"

Στο 20% φτάνει η προσωπική διαφορά σύμφωνα με το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων υπερβαίνει το 110%. Τα στοιχεία αυτά δεν αποκλείουν το σενάριο της μείωσης στις συντάξεις, στην περίπτωση που χρειαστεί η εφαρμογή του κόφτη από το 2018 και μετά.

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι “δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων», ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των πιστωτών. Πάντως ο Υφυπουργός τόνισε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα χρειαστεί να γίνουν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, η «προσωπική διαφορά» διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης μέχρι το τέλος του 2018. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αναμένεται αύξηση των συντάξεων, όμως το “θύμα” του κόφτη θα είναι αυτή η “προσωπική διαφορά”.

Όσο για την εγκύκλιο που αφορά στα “μπλοκάκια”, ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι αυτή αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, σχετικά με την αύξηση των εισφορών ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το 98% των αγροτών και οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ωφεληθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος όγκος των αγροτών που ήταν ενταγμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση θα πληρώνουν 87 ευρώ το μήνα αντί για 113 ευρώ.