Τρεις φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο πολίτη λαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές

Αποκαλυπτική είναι η μελέτη για τους μισθούς που λαμβάνουν οι βουλευτές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και τις αμοιβές ορισμένων Ευρωπαίων πρωθυπουργών, όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, όπως τις κατέγραψε το ιρλανδικό site thejournal.ie.

Η μελέτη του ιρλανδικού site επικεντρώνεται στα μικτά εισοδήματα που λαμβάνουν από τον επίσημο, ετήσιο μισθό τους και η σύγκριση που πραγματοποιείται με το μέσο μισθό του Ευρωπαίου πολίτη. Για παράδειγμα στην Ελλάδα ένας βουλευτής κερδίζει 61.620 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, ποσό που είναι τρεις φορές περισσότερο από το μέσο εισόδημα του Έλληνα πολίτη (18.331 ευρώ), ενώ ο Ιταλός συνάδελφος του αμείβεται με τα διπλάσια και συγκεκριμένα με 125.220 ευρώ το χρόνο δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω από αυτό του κατοίκου της χώρας (29.599 ευρώ το χρόνο).

Πιο χαμηλά στην κλίμακα των αμοιβών βρίσκονται οι Αυστριακοί με 121.608 ευρώ το χρόνο, ακολουθούν οι Γερμανοί με 108.984 ευρώ το χρόνο και οι Γάλλοι με 85.713 ευρώ το χρόνο. Στο ναδίρ βρίσκονται οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι βουλευτές που οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ το χρόνο.

basic_1

Πόσα κερδίζουν οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης

Μόνο 20 από τις 28 χώρες της Ευρώπης έδωσαν νούμερα στο ιρλανδικό site για τους ετήσιους μισθούς των πρωθυπουργών τους. Η καλύτερη αμειβόμενη ηγέτης της Ε.Ε. είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με μικτό ετήσιο εισόδημα 325.955 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί οκτώ φορές πάνω από το μέσο εθνικό εισόδημα ενός Γερμανού.

Καλό μισθό λαμβάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με το ετήσιο εισόδημά του να ανέρχεται στα 178.920 ευρώ, πέντε φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Γάλλου πολίτη που είναι τα 36.572 ευρώ. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.