FAZ: Αβέβαιο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Αβέβαιο θεωρείται το μέλλον του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Μάλιστα στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ ενδεχεται, να αποχωρήσει νωρίτερα, λόγω των ολλανδικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου του 2017.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν αναμένεται να διατηρηθεί στην εξουσία, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται την αποχώρηση του Ολλανδού από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μάλιστα μία ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την απώλεια της εμπιστοσύνης της νέας ολλανδικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ για τη θέση της προεδρίας του Eurogroup. Ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα των πιθανών διαδόχων του με πρώτο να είναι εκείνο του Ισπανού, Λουίς ντε Γκίντος, και το δεύτερο του Σλοβάκου, Πίτερ Καζίμιρ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, σημαντικός είναι και ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι – μετά την επικείμενη αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου – θα απαιτήσουν τη διατήρηση τουλάχιστον ενός υψηλού αξιώματος στα όργανα της Ε.Ε. Δεδομένου ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η FAZ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραμονής του στο «τιμόνι» Eurogroup, ακόμη και χωρίς τη στήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης.