Μείωση έως και 25% στις συντάξεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων τα επόμενα χρόνια

Τον σοβαρό κίνδυνο να λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια διατρέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες παρά τις υψηλές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν από το 2017 με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Ο νέος υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών αυτών των κατηγορίων θα προκύπτει με βάση την μετατροπή των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε θεωρητικές αποδοχές.

Οι μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται εκείνοι που κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές τα προηγούμενα χρόνια και μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται δικηγόροι, γιατροί, αυτοκινητιστές, έμποροι. Ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τα έτη ασφάλισης, τους συντελεστές αναπλήρωσης (κοινοί για όλους) και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά οδηγεί σε μείωση της σύνταξης έως και 25%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποστεί «καθίζηση» καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι (σ.σ. 250.000 στον ΟΑΕΕ) κήρυξαν στάση πληρωμών, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες κατέβηκαν μία – δύο κατηγορίες για να ελαφρύνουν την επιβάρυνσή τους τα χρόνια της κρίσης ενώ περίπου 100.000 έκλεισαν τους τελευταίους μήνες τα βιβλία τους για να αποφύγουν τις νέες αυξημένες εισφορές.

Όπως εξηγεί η δικηγόρος Ασπα Παπαθανασοπούλου, στο protothema.gr για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη ποσό εισοδημάτων που προκύπτει από αναγωγή των ασφαλιστικών εισφορών σε εισοδήματα. Είναι προφανές ότι οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής οδηγούνται σε χαμηλότερα ποσά σύνταξης τόσο σε σχέση με αυτά που θα ελάμβαναν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όσο και σε σχέση με τα εισοδήματα που τυχόν είχαν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το 2002 έως και το 2016.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, για 35 έτη ασφάλισης, σε συνάρτηση βεβαίως και με τις ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος, θα ελάμβανε μικτό ποσό μηνιαίας σύνταξης περίπου 1.500,00 ευρώ. Με το νέο τρόπο υπολογισμού ο ίδιος ασφαλισμένος με μέσο όρο εισοδημάτων 2.000,00 εύρω θα λάβει μικτό ποσό μηνιαίας σύνταξης ανερχόμενο σε 1.060,00 ευρώ περίπου.