Το παιχνίδι των ερωτήσεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ-θεσμών - Τι ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία

Τα αιτήματα των θεσμών ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος ζήτησε γραπτώς η Κυβέρνηση στο Euro Working Group, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα από την πλευρά τους και η ελληνική πλευρά να στείλει τις απαντήσεις της, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών.

«Όχι, δεν θα σταλεί αύριο η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς» επισήμανε ο ίδιος την Τετάρτη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Euro Working Group να μας τις στείλουν οι θεσμοί γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο. Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε».

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να το στείλουν», επισήμανε, εκτιμώντας ότι «φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως».

Εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς αν έστελνε η ελληνική πλευρά μία επιστολή «θα μπορούσαν να μας πουν δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο».

«Δεν έγινε σήμερα ούτε EWG ούτε Eurogroup», ανέφερε η ίδια πηγή και συνεχίζοντας σημείωσε πως ενδεχομένως κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017 ή αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος».

Αναφορικά με τις ανησυχίες των δανειστών ότι μπορεί το μέτρο των 617 δισ. ευρώ να επαναληφθεί, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει.

«Είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την β΄ αξιολόγηση. Έχει αποσυνδεθεί πλήρως» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Εκτίμησε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου». Είπε όμως ότι «για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί».