Πού θα πάει το Χρηματιστήριο το 2015

Ποιες μετοχές επιλέγουν μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία

του Τάσου Μαντικίδη

Όπως το 2014 είχαμε συνολικά έξι διαφορετικά εκλογικά γεγονότα τα οποία διαδραμάτισαν πιο σημαντικό ρόλο για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και μετοχών από τα βελτιωμένα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας, έτσι και στην αρχή τουλάχιστον του 2015 το έντονο πολιτικό ρίσκο και οι δημοσκοπήσεις θα διαμορφώνουν το κλίμα της εγχώριας αγοράς.

Όπως εκτιμάται, το πρώτο τρίμηνο του έτους που μόλις ανατέλλει αναμένονται έντονες διακυμάνσεις, με έντονο χρώμα τεχνικών πιέσεων κυρίως λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας και του υποτονικού επενδυτικού κλίματος στην πραγματική οικονομία. Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά θα επέλθει σταδιακή ηρεμία στο πολιτικοοικονομικό προσκήνιο στη χώρα που θα ενισχύσει τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, συνεπικουρούμενη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των δημοσιονομικών μεγεθών και των εταιρικών κερδών που οδηγούν σε ελκυστικές αποτιμήσεις.

Οπως εκτιμούν, οι ελληνικές μετοχές διακινούνται σήμερα με έναν πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) στο 11 για το 2015 και στο 7 σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη του 2016. Οπως εκτιμάται από οριακά κέρδη το 2014, η κερδοφορία των εισηγμένων το 2015 θα κυμανθεί στα 4 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 6 δισ. ευρω το 2016, καθώς η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει.

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άμεσα συνυφασμένη με το πολιτικό πρόβλημα. Αν και εφόσον αυτό επιλυθεί ομαλά μέσα στο 2015, τότε, όπως εκτιμάται, πολύ γρήγορα αναμένεται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να επανέλθουν χαμηλότερα του 4% και επιλεγμένες μετοχές να σημειώσουν κέρδη 50%. Ως τώρα οι αγορές και κυρίως οι ξένοι θεσμικοί και στρατηγικοί επενδυτές εκδηλώνουν με τη στάση τους την ανησυχία τους για τις επερχόμενες εξελίξεις, αφού το σημαντικό για αυτούς στοιχείο ήταν και παραμένει η πολιτική σταθερότητα της χώρας και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Το μέλλον θα δείξει, λένε οι αναλυτές, αν οι ανησυχίες αυτές είναι δικαιολογημένες και αν υπάρχει η πιθανότητα οποιεσδήποτε πολιτικές διεργασίες να αναστείλουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αξίζει κάποιος να κρατήσει μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα σε μια περίοδο που αναμένεται να υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές τον επόμενο μήνα, εκτιμά η Morgan Stanley, θεωρώντας πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων προσφέρουν μια ελκυστική ευκαιρία ανταμοιβής κινδύνου. Αυξημένη μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά, δεδομένης της υψηλότερης αβεβαιότητας αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη στάση που θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, βλέπει η Barclays.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων εκτιμούν πως υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να εξέλθουν από την πενταετή ύφεση σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι μπήκαν. Λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια αγοράς τους, την κατάσταση του εγχώριου ανταγωνισμού, την ισχύ του ισολογισμού τους, τη φάση του επενδυτικού τους προγράμματος, τα επίπεδα δανεισμού τους και τον διεθνή/εξαγωγικό τους χαρακτήρα, ορισμένα τμήματα ανάλυσης κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία τις Μυτιληναίος, Jumbo, OTE, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Αεροπορία Αιγαίου και Τσιμέντα Τιτάν.
Για την Εθνική Χρηματιστηριακή, οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών έχουν προεξοφλήσει τον κίνδυνο που δημιουργεί η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Το βασικό λοιπόν σενάριο για τους επενδυτές θα είναι να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συνομιλιών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης ώστε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές μεταξύ τους και να υπάρξει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η χρηματιστηριακή διαβλέπει προοπτικές ανόδου για τους τίτλους των FF Group, Motor Oil και ΜΕΤΚΑ, ενώ ξεχωρίζει μετοχές όπως του ΟΤΕ, της Grivalia και του Jumbo, οι οποίες παραμένουν ανθεκτικές απέναντι στην πολιτική αβεβαιότητα που πλήττει τη χώρα.
Η Εurobank Equities αναμένει ότι οι επενδυτές με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου θα εκμεταλλευθούν το discount (έκπτωση) στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, αλλά την ίδια ώρα εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητά τους να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα. Αναφορικά με τις εκλογές, το βασικό της σενάριο αφορά μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο με τις τοπ επιλογές της τον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο, ενώ προσθέτει την ΕΧΑΕ λόγω αποτίμησης και ισχυρού ισολογισμού.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=663634