"Ρουκέτα" Χουλιαράκη: Το ΔΝΤ θέλει από τώρα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019

Σε μια αποκάλυψη για τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, λέγοντας ότι το Ταμείο ζητά μέτρα 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2019 και μάλιστα με προκαταβολική νομοθέτηση το 2016.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ συναρτά την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 4,5 δισ. για το 2019. Η θέση του ΔΝΤ στηρίζεται στην δική του εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%. Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Τελικά για το 2015 είχαμε πλεόνασμα. Το ίδιο συνέβη και για το 2016 που καταγράφουμε υπέρβαση στόχων.  Η Κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα».

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι “η ύφεση τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και τώρα ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,8%». Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η εισροή καταθέσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, που δείχνουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι μόνο τα ελληνικά επιτόκια μειώθηκαν μετά την εκλογή Τραμπ.

Αναφερόμενος στις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για περικοπές δαπανών 4,2 δισ. ευρώ, ο Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είτε θα ρίξει την οικονομία σε νέα ύφεση, είτε θα σημάνει τη μείωση μισθών και συντάξεων.

Συνεχίζοντας ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος για τον επόμενο χρόνο είναι η χώρα να καταφέρει να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία. Επόμενος στόχος, τόνισε, είναι να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και γι’ αυτό δίνονται 1,250 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τέλος, σημείωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος με την μείωση δαπανών στα Υπουργεία και με την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.