Για νέα παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα κάνει λόγο -εμμέσως πλην σαφώς- σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί να γίνει ισχυρότερος ο μηχανισμός για συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως δηλώνει στο capital.gr μπορεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να πιστεύουν ότι η υπάρχουσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα έχει θετικό αντίκτυπο «αλλά φυσικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως και σε πολλές άλλες χώρες».
Σε ό,τι αφορά το χρέος ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα μέτρα «δεν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος» προσθέτοντας ότι «στο τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά. Θα έχουμε τότε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έτσι πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε». Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δε, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς για τη διαφορά ανάμεσα σε ευρωπαίους και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι «το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό (σ.σ. το θέμα της επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων)» και προσθέτει ότι «είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Για τις εκκρεμότητες όσον αφορά τη β΄ αξιολόγηση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας κόστους, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η άρση των εμποδίων στις επενδύσεις αλλά και η τοποθέτηση της διοίκησης τους Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ωστόσο όμως σπεύδει να προσθέσει ότι «η πρόοδος είναι σαφής, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι».
Καταλήγοντας χαρακτηρίζει «πολύ δαπανηρό επεισόδιο» την έλλειψη πολιτική σταθερότητας στην Ελλάδα το 2015 και σημειώνει ότι ο ίδιος δεν βλέπει επανάληψη του ίδιου σκηνικού γιατί «ο πρωθυπουργός Τσίπρας πήρε μια πολύ διαφορετική εντολή, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως το βλέπω, έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».