Συνομιλίες με σημαντικούς εκπροσώπους είχε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στους οποίους τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημαντικούς εκπροσώπους, για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. «Μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολό τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα, υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα».
Σύμφωνα με την Υπουργό, τα μέλη του ΕΚ υποστήριξαν από την πλευρά τους, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. «Τα μέλη του ΕΚ που καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.
Την ώρα που το χάσμα Ελλάδας-δανειστών παραμένει, καθώς εκκρεμούν ανοιχτά ζητήματα, αυτό που προσδοκά η Κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στο επερχόμενο Eurogroup και η συμφωνία να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016.
Η Έφη Αχτσιόγλου γνωρίζει καλά πως στη διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών τα εργασιακά είναι ένα ζήτημα με βαρύνουσα σημασία μια και πρόκειται για ένα θέμα “βαθιά πολιτικό”, που δεν αρκείται σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.