Πιερ Μοσκοβισί: Δεν αποκλείω ένα τέταρτο Μνημόνιο αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα άφησε σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσωεν Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από την Δευτέρα. Παράλληλα απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι έχει τρεις ημέρες να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε σήμερα στην Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «μετά το 2018 δεν θα είμαστε εντός προγράμματος, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν» και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι “υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν”. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ωστόσο όμως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας”.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο τόνισε με νόημα ότι «δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το επόμενο τριήμερο και συμπλήρωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέος εντός του 2016. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο» και πρόσθεσε ότι θα δούμε πολύ σύντομα αν η Ευρώπη θα κάνει τα μαγικά της για να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι η Ελλάδα υπέφερε από δημοσιονομικές ανισορροπίες και ότι χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου εως το 2018. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε για ακόμη μια φορά την επιθυμία του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους θεσμούς σημείωσε πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και στεγανά μεταξύ των οργάνων. “Πρέπει όλοι οι θεσμοί να συνεργασθούν παρά τις διαφορές” δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχει ρήγμα με το ΔΝΤ. Μίλησε παράλληλα για συναδέλφους (των θεσμών) που δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι με αυτόν”.

Παράλληλα ο Πιερ Μοσκοβισί επιθυμεί περί τα τέλη της εβδομάδας απόφαση για το εργασιακό, με βάση πρόταση –που όπως ανέφερε- κατέθεσε στην υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου. Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. “Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων” σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία για εμάς η σταθερότητα για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά καθώς υλοποιεί το μνημόνιο.