Έρχονται αλλαγές στα capital controls - Πόσο αυξάνεται το μηνιαίο όριο αναλήψεων

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα capital controls, εφόσον οι δανειστές δώσουν το «πράσινο φως». Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι το ζήτημα των αλλαγών είναι πλέον τυπικό και μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο, θα αυξηθεί το μηνιαίο όριο αναλήψεων στα 2.000 ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και μία σειρά ακόμη σημαντικών αλλαγών, καθώς μπαίνει τέλος στο μπλοκάρισμα για το άνοιγμα νέων λογαριασμών. Ωστόσο όποιες αλλαγές ισχύσουν θα κριθούν στην διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” η πρόταση χαλάρωσης των capital controls που απέστειλε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την περασμένη Παρασκευή στο οικονομικό επιτελείο  προβλέπει:

-να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες

-να αυξηθεί το μηνιαίο όριο αναλήψεων στα 2.000 ευρώ από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα

-οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να «τραβήξουν» σωρευτικά 2.000 ευρώ μια φορά το μήνα καθώς σήμερα ισχύει μόνο σωρευτική ανάληψη ανά 15ημερο ύψους 840 ευρώ

-να αυξηθεί κατά 50% το όριο ανάληψης για χρήματα που θα επαναπατριστούν (σ.σ. σήμερα το όριο είναι στο 30%)

-να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο των χρημάτων που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό.

-να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ – από 10.000 ευρώ σήμερα – το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων ανά τραπεζικό κατάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά το eurogroup της Δευτέρας, οι εξελίξεις στο θέμα των capital controls στην Ελλάδα θα είναι ραγδαίες και θα ξεμπλοκάρουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση του χρήματος.