Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν δεν κλείσει η β’ αξιολόγηση δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους ενώ απευθυνόμενος στους δανειστές ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να “πληρώσει” την κόντρα Ευρωζώνης-ΔΝΤ για το χρέος. Αν δεν μειωθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, διευκρίνισε, η Ελλάδα θα πιεστεί να πάρει άλλα μέτρα από το 2018, εξέλιξη που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί, υπονοώντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε εκλογές.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές”.
Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 4ο μνημόνιο. Απαριθμώντας τα “δεινά” που θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη, ο κ. Τσακαλώτος υπονόησε ξεκάθαρα ότι θα οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Δεν είναι τίμιο ούτε λογικό να πιέζουν για νέα μέτρα
Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε οικονομικά λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».
Τόνισε επίσης την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και από την πλευρά της η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.
Σκληρές μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο
Μιλώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας. Είπε ότι το ΔΝΤ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός».
Ειδικά για τα εργασιακά σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπενθύμισε, δε, ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.