Απειλεί και εκβιάζει ο Σόιμπλε: Ή συμφωνία με το ΔΝΤ ή τίποτα

Το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης όσον αφορά το χρέος αλλά και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, έχουν προκαλέσει αναταραχή τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να ακούγονται σενάρια για οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ακόμη και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα. Και ενώ όλα κρέμονται από μια κλωστή, ο πονοκέφαλος όλων των πλευρών ακούει στο όνομα Σόιμπλε.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ισχυρός άνδρας της Ευρωζώνης φέρεται να είναι εκείνος που τορπίλισε τη σύνοδο του Washington Club, στέλνοντας έτσι προς όλες τις πλευρές ένα σαφές μήνυμα: ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει…πρόγραμμα.

Ο “σκληρός” τη Ευρωζώνης δεν φέρεται πλέον διατεθειμένος να επαναληφθεί το σκηνικό της πρώτης αξιολόγησης, όταν δηλαδή το ΔΝΤ έδειξε απλά ανοχή στη συμφωνία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τον ενδιαφέρει επίσης να “δείξει” στη γερμανική  Βουλή ότι ισχύει η δέσμευσή του ότι στο ελληνικό πρόγραμμα θα μετέχει και το ΔΝΤ.

Ο Σόιμπλε, λένε οι πληροφορίες, έβαλε τουλάχιστον προσωρινό “στοπ” στη σύνοδο που θα συζητούσε συνολικά το ελληνικό θέμα, όχι για να παγώσει οποιαδήποτε διεργασία, αλλά για να δώσει το χρόνο και το περιθώριο παρασκηνιακών συζητήσεων προς κάλυψη των διαφορών.

Και η Süddeutsche Zeitung κατά Σόιμπλε: Ψεύδεται

Το παρασκήνιο που οδήγησε στη ματαίωση της συνάντησης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και του διεθνούς Τύπου.

Έπειτα από τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ότι θα γινόταν μια τέτοια διάσκεψη, δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung κατηγορεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ψεύδεται και ότι το mini Eurogroup είχε προγραμματιστεί κανονικά.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο ουσιαστικός λόγος που ο Σόιμπλε μπλόκαρε τη συνάντηση, ήταν ότι η είδηση αυτή διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναλυτές από το Βερολίνο εκτιμούν ότι η στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών άλλαξε 180 μοίρες πρώτον για να μη δείξει ότι διαπραγματεύεται το ζήτημα του χρέους τη δεδομένη στιγμή (έπειτα και από τις κάθετες τοποθετήσεις του για το θέμα) και δεύτερον για να μην έχει ιδιαίτερες προσδοκίες η ελληνική πλευρά. Άλλωστε δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν ότι το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να τεθεί προς συζήτηση.

Στην περίπτωση που γινόταν μια τέτοια συνάντηση κορυφής, ο Σόιμπλε θα φαινόταν αναξιόπιστος την ώρα μάλιστα που η Γερμανία θα μπει σύντομα σε προεκλογικούς ρυθμούς. Άλλωστε ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ξανά και ξανά ότι οποιαδήποτε κουβέντα για το χρέος θα γίνει στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο και αφού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα το 2018, λίγους μήνες μετά δηλαδή από τις εκλογές στη χώρα του.

Ωστόσο ο Γερμανός πολιτικός δεν μπορεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο, καθώς το ΔΝΤ ασκεί μεγάλες πιέσεις για το θέμα του χρέους ζητώντας την ελάφρυνσή του. Όμως αν η υπομονή του Ταμείου τελειώσει και απομακρυνθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα βρεθεί έκθετος και ο ίδιος, καθώς έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώπιον των Γερμανών βουλευτών. Το θέμα είναι όμως ότι δεν είναι καιρός για υποχωρήσεις με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω του, συμπληρώνουν αναλυτές.