Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα Κυβέρνησης-δανειστών κατά τις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Πλέον ο χρόνος για την ελληνική πλευρά μετρά αντίστροφα, καθώς η λύση πρέπει να βρεθεί μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις έληξαν στις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα με σκοπό να συνεχίσουν τις συζητήσεις εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, πριν από το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου.
Αξιωματούχοι της ελληνικής πλευράς που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις ανέφεραν ότι τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι το εργασιακό όπου εντοπίζονται μεγάλες διαφορές, η αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα η ΔΕΗ και τα δημοσιονομικά (δημοσιονομικό κενό 2018 και Μεσοπρόθεσμο).
Οι δύο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν περισσότερο στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για το πρώτο θέμα οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών.
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Όσο για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020, αυτοί θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μαζί με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πηγές).
Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι για το Μεσοπρόθεσμο “η θέση μας παραμένει ότι τα πλεονάσματα για 2019- 2020 πρέπει να συζητηθούν στο Eurogroup ως παράμετρος του Χρέους. Δεν το συζητήσαμε σχεδόν καθόλου. Δεν είχαν εντολή να το διαπραγματευτούν».
Τέλος, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα ισχύσει κανονικά από 1/1/2017 αλλά ο νέος τρόπος απόδοσης εισφορών- φόρων θα εξεταστεί το Μάρτιο (σ.σ. πάει για αναβολή).
«Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει»
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέροντας ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά θέματα, εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ίδια πηγή κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα (οριστική εκτίμηση μεγεθών από Eurostat, πληρωμές ΠΔΕ, μαξιλάρι ασφαλείας).τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν. «Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πίεση (σ.σ. από Μαξίμου) να δοθεί μεγαλύτερο ποσό. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.