Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση- "Τρύπα" 600 εκατ. ευρώ εντοπίζουν οι θεσμοί

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση ξεκίνησε.



Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι δανειστές στην Κυβέρνηση με τα θέματα που περιλαμβάνουν οι διαβουλεύσεις, εντοπίζει τα μεγαλύτερα κενά στα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και την παιδεία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δύο από αυτά τα θέματα έχουν κλείσει, ωστόσο παραδέχθηκε ότι για το 2018 παραμένει το κενό των 600 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν διαπιστώσει οι θεσμοί στην προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Όσο για το 2017 η πηγή του Υπουργείου ανέφερε ότι υπάρχει κενό 50 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελληνική πλευρά, η οποία έχει στα χέρια της το κείμενο της συμφωνίας-το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου, ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου και να ξεκινήσει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος.

Πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, με την Αθήνα να παρουσιάζει αντιστάσεις. Ως εναλλακτική λύση, το Υπουργείο Εργασίας προτείνει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει συζητηθεί το ακριβές ποσό, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Το πρόγραμμα των συνομιλιών για την Κυριακή περιλαμβάνει τις επαφές με την Έφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι και στη συνέχεια σειρά έχει το οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δώσει στους δανειστές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι διαβουλεύσεις για την Παιδεία με τον Κώστα Γιαβρόγλου, στον απόηχο της απαίτησης των δανειστών να αποσυρθεί ο Νόμος του Νίκου Φίλη, εκφράζοντας ενστάσεις στο ζήτημα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία.