Αξιολόγηση: "Αγώνας δρόμου" για να κλείσουν οι "ανοιχτοί λογαριασμοί"

Στην κρισιμότερη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, με την Κυβέρνηση και τους δανειστές να «τρέχουν» για να κλείσουν οι «ανοιχτοί λογαριασμοί». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήδη οι δανειστές συντάσσουν το κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα συζητηθεί με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις εντός του Σαββατοκύριακου.

Ελληνικές πηγές διαμηνύουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει ακόμα και αν τεθούν προαπαιτούμενα, όπως συνέβη και με την πρώτη αξιολόγηση. Κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξο, δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα η Κυβέρνηση να δει τις προτάσεις και τις θέσεις των δανειστών, όπως θα αποτυπωθούν στο συγκεκριμένο κείμενο.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και χρειάζονται δουλειά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, λύσεις αναζητούνται στο μείζον θέμα των εργασιακών. Η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που κλίνει υπέρ των θέσεών της, ωστόσο η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πιέζει για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Άλλη μία εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, που βαίνει «σχετικά καλά», αλλά είναι πολύ τεχνικό και απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση.

Σε καλό δρόμο, φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.