Στις 5 Δεκεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση, δήλωσε η Αχτσιόγλου

Η Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία -όπως είπε η νέα Υπουργός Εργασίας- θα πρέπει να κλείσει τις 5 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως έχει ένα ισχυρό όπλο στη διάθεσή της, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την οποία αποδέχονται και αναγνωρίζουν οι δανειστές.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, η νεαρή πολιτικός τόνισε τη θέση του ΔΝΤ, το οποίο τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου και τις δεσμεύσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι στο συγκεκριμένο θέμα από τη νομοθεσία της ΕΕ: «Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι στο μέσο των νομοθεσιών της Ε.Ε.. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον για τον κατώτατο μισθό, η Υπουργός σημείωσε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση και παραδέχθηκε ότι «θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση”.

Για το ζήτημα των 3τιών είπε πως «έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό και βοηθούν οι τριετίες για την εξέλιξη του μισθού. Οι θεσμοί δεν βάζουν ζήτημα ύψους κατώτατου μισθού, η συζήτηση αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης».

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, δήλωσε ότι πρέπει «να κινηθούμε στη γραμμή των εθνικών κοινωνικών εταίρων για εξορθολογισμό. Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και τις εκλογές. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, είναι συνταγματικό δικαίωμα».

Η Έφη Αχτσίογλου αναφέρθηκε επίσης και στο μείζον ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, λέγοντας ότι σκοπεύει να δώσει μεγάλο βάρος και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός ελέγχων, επίσης «πραγματική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΣΕΠΕ. Θα ενισχυθούν οι προσλήψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς».