Σύντομα η Ελλάδα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, αλλά η πλήρης άρση των capital controls εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πρακτορείο Reuters.
«Θα χαλαρώσουμε τα capital controls σταδιακά και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η πλήρη άρση τους είναι καθ’οδόν. Για να φτάσουμε εκεί χρειάζεται πρώτα να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται όμως, από το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η εμπιστοσύνη».
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα το Δεκέμβριο και θα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το χρέος, θέτοντας τις προϋποθέσεις για την ποσοτική χαλάρωση. «Η ποσοτική χαλάρωση εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους. Η ΕΚΤ κάτι απτό για το χρέος, πριν προχωρήσει στη δική της ανάλυση για τη σταθερότητα του χρέους», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «οι δευτερεύουσες συνέπειες της ένταξης στο QE, οι οποίες είναι η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, που είναι ακόμα σημαντικότερα από την ίδια την ένταξη. Είναι το διαβατήριο για την επιστροφή μας στις αγορές».
Σε ό,τι αγορά τον χρονικό προσδιορισμό που η χώρα μας μπορεί να εκδώσει ομόλογα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να δοκιμάσει έκδοση ομολόγων της τον επόμενο χρόνο. Όλα τα στοιχεία συμβάλουν στο ότι μια δοκιμή στις αγορές δεν είναι και τόσο μακριά. Όμως προϋπόθεση είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση». Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνειδητοποιούν την σημασία που έχει η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ είναι κοντά στην δική μας πρόταση και την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη ρύθμιση του χρέους και τη χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».
Αισιοδοξία για τα “κόκκινα” δάνεια
Ρεαλιστικό και αισιόδοξο χαρακτήρισε τον στόχο που έχουν θέσει τόσο η ΤτΕ όσο και οι ελληνικές τράπεζες, για μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων μέχρι το 2019 που θα συμβάλει από τον επόμενο χρόνο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Για το θέμα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «οι επικεφαλής των τραπεζών θα πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μείωση των κόκκινων δανείων. Με την ανάκαμψη μέρους των κόκκινων δανείων θα διορθωθεί, αλλά δεν πιστεύουμε στους αυτόματους πιλότους» και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs και οι οποίες έχουν εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ιταλία.
Καταλήγοντας ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στον αριθμό των αδειών που θα δοθούν σε εταιρείες διαχείρισης ενυπόθηκων “κόκκινων” δανείων διευκρινίζοντας ότι «είμαστε ήδη έτοιμη να εγγυηθούμε για έξι άδειες και υπάρχουν κι άλλες σε αναμονή. Αυτά τα funds θα φέρουν επιπλέον ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι τους για τα κόκκινα δάνεια θα επιτευχθούν».