Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη για πρόοδο ώστε να λυθεί το ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ φέτος

Μέχρι τα τέλη του 2016 θα γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι στο σημερινό Eurogroup πρέπει να επιτύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο, προκειμένου το ΔΝΤ να έχει μία σαφή εικόνα και διευκρίνισε ότι «σήμερα θα συζητηθεί μόνο η πρόοδος και τίποτα άλλο». Παράλληλα ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι να συνεδριάσει το ΔΝΤ προκειμένου να λάβει μία οριστική απόφαση πριν από το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι «αυτό έχει δεσμευτεί να κάνει και αυτό προβλέπει και η συμφωνία του Μαΐου».

Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή το Eurogroup δεν πρόκειται να ζητήσει παραπάνω δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε με πολύ προσεκτικό τρόπο να σχολιάσει τον βαθμό προόδου των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσής του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου και επισήμανε ότι «δεν γίνεται να καθορίσουμε από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια για το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων και αυτό αναμένεται για το β’ ήμισυ του 2018».