Η Αθήνα έβαλε τα όρια στα εργασιακά - Αναμένεται τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Αποφασίστηκαν τα διαπραγματευτικά όρια της ελληνικής Κυβέρνησης για τα εργασιακά, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Οικονομικού Επιτελείου.

Ανώτερη πηγή του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε επίσης ότι τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επισκέπτονται και πάλι την Αθήνα στα μέσα του μήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι τα σενάρια για δανέζικο μοντέλο εργασίας δεν ισχύουν, εξηγώντας ότι πρόκειται απλώς για προτάσεις της Κομισιόν που περιλαμβάνονταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών.

Νωρίτερα κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών έδωσαν απάντηση για το περιεχόμενο της επιστολής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup «προφανώς αναφερόταν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης», το οποίο αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε τι είπε ο Ντάισελμπλουμ εδώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  «το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος Υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, “άνοιγμα του ασφαλιστικού” εκ νέου δεν υφίσταται. Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι το ζήτημα του Ασφαλιστικού έχει κλείσει οριστικά ήδη από την πρώτη αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ωστόσο η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν μειωθούν επιπλέον οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Ο Υπουργός Εργασίας και το Οικονομικό Επιτελείο συμμετείχαν νωρίτερα και σε άλλη σύσκεψη μαζί με την αναπληρώτρια Υπουργό Θεανώ Φωτίου. Σε αυτήν εξετάστηκαν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις των κοινωνικών επιδομάτων με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, τα επιδόματα αυτά δε χρειάζεται να παραμείνουν.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα επηρεαστούν τα επιδόματα των ειδικών κατηγοριών, όπως τα αναπηρικά και τα οικογενειακά.

Όσο για το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι αυτό είναι διασφαλισμένο στον προϋπολογισμό του 2017 και ανέρχεται στα 105 εκατομμύρια ευρώ.