Κλ. Ρέγκλινγκ: Πιθανόν φέτος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αποφασισθούν πιθανόν φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται για αυτό το θέμα και υπογράμμισε ότι «ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους».

Παράλληλα ο ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία. Δεν θα έχουμε μία ακριβή συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος» και πρόσθεσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια.

Ο επικεφαλής του ESM κατέστησε σαφές ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει το 2017 στις αγορές»

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία ανέφερε ότι «έχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ελλάδα, επίσης, μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές το επόμενο έτος, αν συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις».