"Έπεσαν" οι υπογραφές για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη φέρει η απόφαση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την θαλάσσια “Περιοχή 2 (Block 2)”, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες που γίνονται για πρώτη φορά στο Ιόνιο.

Η σύμβαση θα οριστικοποιηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια , η γαλλική TOTAL και η ιταλική EDISON.

Οι παραχωρήσεις γίνονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2014 για την παραχώρηση 20 συνολικά θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος. Μετά το “οικόπεδο 2” δυτικά της Κέρκυρας, στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης για τα οικόπεδα 1 (ΒΑ της Κέρκυρας) και 10 (στον Κυπαρισσιακό κόλπο) για τα οποία προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η ΕΛΠΕ.

Επίσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπογραφή συμβάσεων για τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας 1 Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ) και Energean (Αιτωλοακαρνανία).