Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μειώστε πλεονάσματα & δαπάνες - Διευθετήστε το χρέος

Αυστηρό μήνυμα έστειλε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθώς σε έκθεσή του επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός 2017 έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018 και μετά και ανακατανομή του κέντρου βάρους μεταξύ φόρων και δαπανών υπέρ των τελευταίων.

«Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά 78,8 εκατ. ευρώ και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά 2,513 δισ. Ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα και μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.

Επομένως, τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτόν και έχουν σύμμαχο το ΔΝΤ», αναφέρει σε άλλο σημείο.