Reuters: Έρχεται η "ζόρικη" συζήτηση για τα εργασιακά - Αβέβαιη η στάση του ΔΝΤ

Νέος κύκλος συνομιλιών ξεκινά η Ελλάδα με τους δανειστές αυτή την εβδομάδα, με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Όπως αναφέρει το Reuters πρόκειται για ένα “ζόρικο” αλλά αναγκαίο θέμα για την αριστερή Κυβέρνηση, η οποία στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι χάνει έδαφος σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται ακόμη και με 10 ποσοστιαίες μονάδες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πριν από ένα χρόνο υποσχόμενος να δώσει μάχη για την αναβίωση της συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να μειώσουν τον κατώτατο μισθό. Αλλά επίσης χρειάζεται μία γρήγορη κατάληξη της αξιολόγησης, για να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο για την Αθήνα, την αναδιάρθρωση του βουνού του χρέους- το υψηλότερο στην Ευρωζώνη- και να παρηγορήσει έναν ολοένα και πιο κουρασμένο λαό από τα χρόνια της λιτότητας και της ανεργίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο ανέφερε πως “είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση χρέους». Οι δανειστές, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του κατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα, αναφέρει το Reuters.

«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά τα οποία τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η χώρα δεν μπορεί να παραιτηθεί από την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι μία καλή βάση για συζήτηση είναι η πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων, για έγκριση του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι κόκκινο πανί για το ΔΝΤ, υπογραμμίζει το Reuters, σημειώνοντας ότι ακόμη το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν και υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ για την ανάγκη ελάφρυνσης, η μορφή της και το περιεχόμενο της παραμένουν ασαφή, σχολιάζει το δημοσίευμα.