Απαιτήσεις σοκ από το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Ακόμη πιο σκληρή στάση χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα οι απαιτήσεις του ΔΝΤ λαμβάνουν τη μορφή τελεσιγράφου και τα όσα ζητά έχουν λήδη κοινοποιηθεί στον Ευκλέιδη Τσακαλώτο κατά την συνάντήση του με την Κριστίν Λαγκάρντ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, το Ταμείο ζητά να υπάρξει πλαφόν 1.200 ευρώ σε όλες τις κύριες συντάξεις, να θεσπιστεί αφορολόγητο μόλις πέντε χιλιάδων ευρώ, να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως τα θέματα στα οποία επανέρχεται επανειλημμένως το Ταμείο έχουν ήδη κλείσει στη διαπραγμάτευση, εκτός από τα εργασιακά για τα οποία θα γίνει σκληρή μάχη στη δεύτερη αξιολόγηση, στην κατεύθυνση όμως αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων και όχι περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας όπως έχει επισημάνει με έμφαση και το Υπουργείο Εργασίας.

Το Ταμείο πάντως εκτιμά πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους ενώ οι Ευρωπαίοι μένουν αμετακίνητοι στη συμφωνία του Μαϊου και δεν έχουν πρόθεση να συμφωνήσουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης από τώρα, αντί για το 2018.

Την ίδια ώρα, νέοι διάλογοι από την κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται στο βιβλίο που περιέχει εκμυστηρεύσεις του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ στους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

Ο κ. Ολάντ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ του Grexit, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από την ζώνη του ευρώ».

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ρίχνει στα κράτη μέλη της ευρωζώνης το «μπαλάκι» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Σε ανοικτή επιστολή – απάντησή του προς 36 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ο Πιερ Μοσκοβισί υπενθυμίζει πως σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Σημειώνει μάλιστα πως η Κομισιόν θα υποστηρίξει αυτή την καίρια διαδικασία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν φέρεται διατεθειμένη να συναινέσει στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, πριν τις εκλογές στη Γερμανία το 2017.