Ντομπρόφσκις: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει - Αδικαιολόγητη η απαισιοδοξία του ΔΝΤ

Σαφές μήνυμα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο ΜΝΙ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θα αλλάξουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που παραμένουν 3,5% το 2018».

Όπως είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% για το 2017 είναι επιτεύξιμος και αναμένουμε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει αρκετά δυναμικά του χρόνου, αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. “Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ δεν δικαιολογείται”, ανέφερε.

Συνεχίζοντας ο Ντομπρόφσκις τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει καθώς το Ταμείο και η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Θα επανεξετάσουμε το θέμα εντός της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι το βασικό μας σενάριο. Όμως ένα θέμα παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας το χρέους, για την οποία πρέπει να συνεργαστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με το ΔΝΤ. Σε αυτό ακόμα χρειαζόμαστε δουλειά».

Ερωτώμενος για την επικείμενη αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά, που πρέπει ακόμα να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές».

Ο κ. Ντομπρόβσκις, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ερωτηθείς από το οικονομικό πρακτορείο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός ανασχηματισμού στο πρόγραμμα.