«Ρουκέτες» Στουρνάρα για Βαρουφάκη- "Αδειάζει" Προβόπουλο, καλύπτει ΜΜΕ

Σε αποκαλύψεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη προχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο για ποιο λόγο δεν παρενέβη για την εκροή κεφαλαίων.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος πήγε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους είπε ότι είναι Υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας.

“Τους είπα: Μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο Υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε”, ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Συνεχίζοντας ο ίδιος παραδέχθηκε ότι λόγω δημοψηφίσματος “έφυγαν” από τις τράπεζες 900 εκατομμύρια ευρώ:

«900.000.000 έφυγαν από τα ATM τις τρεις μέρες μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος που οι τράπεζες ήταν κλειστές. Μετά αναγκαστήκαμε να ενεργοποιήσουμε τα capital controls» είπε χαρακτηριστικά και ακολούθησε ο διάλογος με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη.

Δεν μιλούσα με Βαρουφάκη, τι να πεις μαζί του…

Μ. Βορίδης: Θα ήθελα να συνεχίσω την ενδιαφέρουσα ροή ερωτήσεων. Πράγματι, γεννά απορίες αυτό το θέμα. Η ΤτΕ δεν είχε θεσμικά εργαλεία για να αποτρέψει τη ροή καταθέσεων που επισημάνατε;
Στουρνάρας: Τίποτα απολύτως. Σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης δεν μπορείς να κάνεις.
Βορίδης: Γιατί ξεκινά σε αυτό το χρονικό σημείο η ένταση της εκροής καταθέσεων;
Στουρνάρας: Είχε ξεκινήσει από πριν. Από την αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βορίδης: Άρα, είναι πολιτικός ο λόγος.
Στουρνάρας: Θυμάστε που είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και κατηγορήθηκα γι’ αυτό; Οι διοικητές Κεντρικών Τραπεζών πρέπει να προειδοποιούν για την καταστροφή που έρχεται και αυτό το έκανα.
Βορίδης: Ποια είναι η χρονική στιγμή αυτών των επίμαχων δηλώσεων Μπακογιάννη – Γεωργιάδη; Θυμάμαι να έγιναν στον Μάιο. Έπαιξαν κάποιο ρόλο, όταν είπαν ότι, όπως πάνε τα πράγματα, πάμε σε capital controls;
Στουρνάρας: Όχι, είναι η απάντηση. Δεν φταίνε οι δηλώσεις. Είναι ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής. Από αυτό επηρεάζονται τα ομόλογα. Οι θεωρίες για τα CDs έχουν πεθάνει. Δεν υπάρχουν. Οι τιμές ομολόγων κινούνται από τα θεμελιώδη: τι κάνουν οι κυβερνήσεις.
Βορίδης: Είπατε ότι ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Στουρνάρας: Όχι, πήγε να δει μέλη τις εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής με ρώτησε αν επιθυμώ να παραστώ. Τον ρώτησα αν έχει θέσει σχετικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών και μου απάντησε «όχι». Αρα, δεν υπηρχε λόγος να πάω.
Βορίδης: Πώς μάθατε εσείς για το τι είπε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή τη συνεδρίαση;
Στουρνάρας: Αμέσως μετά έγινε πρόταση από την Εκτελεστική Επιτροπή για πάγωμα των waiver. Προσπάθησα με νύχια και δόντια να το αποσοβήσω. Ρώτησα τον λόγο που μας επέβαλαν αυτό το μέτρο. Τους ζήτησα προθεσμία δέκα ημέρων, λέγοντάς τους ότι δέκα μέρες στην πολιτική είναι μεγάλος χρόνος. Δεν τους έπεισα στην ψηφοφορία.
Βορίδης: Άρα, έφταιγε η δήλωση Βαρουφάκη.
Στουρνάρας: Όχι, ήταν η κεντρική πολιτική, που την βεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν είπε κάτι διαφορετικό. Βεβαίωσε τους φόβους τους.
Βορίδης: Έχει ακουστεί ότι την ευθύνη των capital controls την φέρει η Τράπεζα.
Στουρνάρας: Τότε δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Το βράδυ της προκήρυξης δημοψηφίσματος έφευγαν χρήματα από ΑΤΜ. Καταλάβαμε ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα.
Βορίδης: Γιατί έφευγαν τα χρήματα. Τι έγινε;
Στουρνάρας: Αβεβαιότητα.
Βορίδης: Είχε σχέση με το δημοψήφισμα;
Στουρνάρας: Με το που προκηρύχθηκε, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα και ο κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ. Έφυγαν 900 εκατ. ευρώ με κλειστές τράπεζες. Επομένως, εμείς ως ΤτΕ κάναμε πρόταση για έκτακτη ρευστότητα. Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ και το αίτημά μας απορρίφθηκε. Ήταν μονόδρομος τα capital controls.
Βορίδης: Γιατί απορρίφθηκε;
Στουρνάρας: Ήταν τεράστιο το ποσό και δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις. Επίσης, είχαμε βγει από το πρόγραμμα και άρα δεν καλύπτεσαι θεσμικά. Είχαμε βγει τότε από το πρόγραμμα και χάσαμε την «κάλυψη» μας. Αμέσως έπεσαν οι εξασφαλίσεις των τραπεζών. Η αξία των εξασφαλίσεων έπεσαν δραματικά. Πήγαμε στο…
Βορίδης: Μιλάγατε με τον υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της κυβέρνησης;
Στουρνάρας: Μιλούσα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Συνομιλία που ουδέποτε διακόπηκε.
Βορίδης: Με Βαρουφάκη;
Στουρνάρας: Τι να μιλήσεις; Ήταν άλλη σχολή σκέψης.
Βορίδης: Με Τσακαλώτο και Δραγασάκη τι λέγατε;
Στουρνάρας: Με μένα έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε… το σωστό.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Βαρουφάκης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιάνης Βαρουφακης μετά τις καταγγελίες του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή ότι πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δήλωσε ότι είναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας όμως και τις δηλώσεις του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει και έπρεπε να κουρευτεί», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα Realnews. Υποστηρίζει επίσης ότι ως υπουργός Οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευε σε οικονομική θέση για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται επίσης στον κ. Στουρνάρα με το επιχείρημα ότι ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που με τις δηλώσεις του στη Βουλή φαίνεται ότι έλεγε στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μην ακούει τον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας επέρριψε την ευθύνη για την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή και συγκεκριμένα στα δημοσιονομικά έτη 2008-2010, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010». Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα» με αφορμή την κατάθεσή του ότι ο κ. Στουρνάρας καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών», σημείωσε με νόημα στους παριστάμενους βουλευτές και πρόσθεσε ότι «δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

Αναφερόμενος στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα ο επικεφαλής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και εξήγησε ότι «δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής». Ωστόσο όμως παραδέχθηκε το γεγονός ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Μιλώντας ειδικά για τα δάνεια που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι τρέχουσες οφειλές προς τους εννέα μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ και παρατήρησε ότι «οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010». Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας αφορούν τη νομισματική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια, ενώ επισήμανε πως όταν ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ, ενημερώθηκε ότι οι εταιρείες των ΜΜΕ με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ήταν ο Πήγασος και ο ΔΟΛ.

Ο διοικητής της ΤτΕ, δήλωσε ότι το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος. Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν Microsoft

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν ο διάλογος του διοικητή της ΤτΕ με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές του στην Τράπεζα Αττικής, αποκαλύπτοντας ότι «την ώρα που οι ιδιώτες έβαζαν τις καταθέσεις τους οι δημόσιοι φορείς τις απέσυραν» και κατήγγειλε ότι η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάπας υπαινίχθηκε πως η διαρροή της ανακοίνωσης για την τράπεζα Αττικής προκάλεσε εκροή καταθέσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει και πρόσθεσε ότι «συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η κατάθεσή του κ. Στουρνάρα συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι τα λεγόμενα του.

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/