Ντάισελμπλουμ: Δε θα συζητάμε κάθε μήνα για το χρέος - Αισιοδοξία για τα 2,8 δισ.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν έχει καμία θέση στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση, λέγοντας μάλιστα ότι δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

Ωστόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το συμβούλιο θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα

Μοσκοβισί: Είμαι πεπεισμένος οτι θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ

Την πεποίθηση ότι σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους να εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως ανέφερε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

«Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story». Παράλληλα υποστήριξε ότι «αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει και η Ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει με το ζήτημα του χρέους» και πρόσθεσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τόνισε στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον. Καταλήγοντας παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και ότι υπάρχει συζήτηση με τη Γερμανία γι’ αυτό το θέμα.

Σαπέν: Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει πολύ – Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της

Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών μίλησε με θετικά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος πολιτικός τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.