Μοσκοβισί: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για το χρέος εντός 2016

Η Κομισιόν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι για μια τέτοια συμφωνία πρέπει να προσπαθήσουν όλες τις πλευρές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ήθελα να δω την επίτευξη μίας συμφωνίας για το χρέος. Αυτό είναι κάτι νόμιμο και για καιρό αναμενόμενο, που απαιτεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, τους δανειστές, όλους τους εταίρους στο Eurogroup και επίσης από τις ελληνικές αρχές, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

Η προθεσμία μέχρι τα τέλη του χρόνου, για τη συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους, θεωρείται φιλόδοξη από αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Γιατί αυτές οι λεπτομέρειες πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία μπορεί να γίνει μόνο αφότου η Ελλάδα περάσει την αξιολόγηση για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το Reuters.

Συνεχίζοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο όπως είπε, προκειμένου να σηματοδοτήσει την οικονομική «κανονικότητα» που περιμένουν εδώ και καιρό οι επενδυτές.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση πρέπει να τακτοποιηθούν έως τη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ένα μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας. Ωστόσο το Ταμείο επιμένει ότι μπορεί να μετάσχει μόνο αν η ανάλυση του χρέους δείχνει ότι αυτό είναι βιώσιμο, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με ελάφρυνση.

Το Βερολίνο είναι αντίθετο με μια ελάφρυνση του χρέους πριν από τις εκλογές του 2017, καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν επιθυμούν επιπλέον επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο, το πιο απαισιόδοξο σενάριο είναι οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συμφωνηθούν μετά από τις ελληνικές εκλογές. Άλλοι αναφέρουν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί αν αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, όταν η ελληνική κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα τον Απρίλιο του 2017.