Τι είπε ο Τσακαλώτος για Ελλάδα & Ευρωζώνη - Διευκρινίσεις από ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπονόησε ότι τίθεται ζήτημα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός “ποτέ δεν προβληματίστηκε για το “εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την Ευρωζώνη”.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση εξηγεί ότι ο κ. Τσακαλώτος “αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην υποεπιτροπή για το χρέος και απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί “βιώσιμη λύση” για το χρέος μέχρι το τέλος του 2016.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους. Οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, πώς πρέπει να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια Ευρωζώνη και αν δεν μπορεί τι χρειάζεται να γίνει: Όλα αυτά δεν τα έχω ακούσει ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι άνετη με τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Όταν κάναμε την πρώτη αξιολόγηση αυτό δεν το καταφέραμε όσο θα θέλαμε, άρα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και να υπάρχει ο καθαρός διάδρομος».

Όπως είπε ο ίδιος, το χειρότερο σενάριο είναι «να μην δημιουργηθεί αυτός ο καθαρός διάδρομος και να “κλωτσήσουν” το θέμα για πιο μετά, διότι αυτό θα κάνει κακό και στην χώρα και στην Κυβέρνηση. Πρέπει να αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δεν νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει η μεγάλη ανησυχία γιατί δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».

Όσο για το θέμα της παραμονής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι “η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους». “Η πρώτη προτίμηση μας είναι να παραμείνει το ΔΝΤ και να λυθεί το χρέος. Δεύτερη να φύγει το ΔΝΤ και το χειρότερο να μην δοθεί λύση για το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις της Κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».