Στην "τσιμπίδα" του ΥΠΟΙΚ 250.000 καταθέτες- Θα πληρώσουν βαρύ φόρο

Αγγίζει τους 250.000 ο αριθμός των φορολογουμένων που βάσει των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του καταθεσιολογίου θα πρέπει να δικαιολογήσουν ποσά που κατέθεσαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους εδώ και 14 χρόνια! Η ηλεκτρονική διασταύρωση δείχνει σήμερα ότι τα εισοδήματα των 250.000 φορολογουμένων δεν δικαιολογούνται και γι’ αυτό θα πρέπει να δηλώσουν την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «καταθεσιολόγιο» είναι η με ηλεκτρονικό τρόπο σύγκριση «πρωτογενών» καταθέσεων με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Το βασικό του μειονέκτημα για να προχωρήσει έγκειται στο γεγονός  ότι δεν υπήρχε αξιόπιστο και αποτελεσματικό λογισμικό προκειμένου να «τρέξουν» οι διασταυρώσεις μεταξύ στοιχείων καταθέσεων που λάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες και τα φορολογικά δεδομένα. Ωστόσο όμως, η πρώτη συνολική διασταύρωση ανέδειξε στην επιφάνεια 250.000 φορολογουμένους με εισοδήματα αναντίστοιχα των φορολογικών δηλώσεών τους.

Μάλιστα, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων, όπου περιελήφθησαν οι καταθέσεις περίπου 1.270.000 καταθετών, οι οποίοι εντάσσονται σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής (π.χ. Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων, μεγαλοκαταθετών). Η βάση αυτή του ΥΠΟΙΚ με τη χρήση του νέου λογισμικού διασταυρώθηκε με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ίδιων καταθετών, διορθωμένη ως προς τις «πρωτογενείς» καταθέσεις.

Η διασταύρωση αυτή εμφάνισε σημαντικές αποκλίσεις σε περίπου 250.000 καταθέτες. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι πρόκειται, κατά βάση, για… τυπικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι ή κατασκευαστές ακινήτων. Την ίδια στιγμή πάντως, δεν αποκλείουν το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι που πιάστηκαν στα δίχτυα της διασταύρωσης θα καταφέρουν τελικά να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις, χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την ταλαιπωρία με συχνές επισκέψεις στην εφορία και το κόστος με την πρόσληψη δικηγόρων.

Ωστόσο, ποιας χρονιάς καταθέσεις και φορολογικές δηλώσεις αφορά η ηλεκτρονική διασταύρωση;

Από το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) έως το 2015, με όσους «εντοπίζονται» να αναμένεται ότι θα λάβουν, τις επόμενες ημέρες, ειδικό ειδοποιητήριο. Τα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Και αυτό θα γίνει ώστε η αποστολή των ειδοποιητηρίων να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.